Den gode mor og den svære beslutning Den gode mor og den svære beslutning Den gode mor og den svære beslutning Den gode mor og den svære beslutning

Den gode mor og den svære beslutning

Opholdssted Stationen - Dato: 01-01-2013

Højtider forbinder vi med familie og det er her hvor mange samles med de nærmeste og nyder den gode mad, fridage og dejligt selskab. For fire år siden blev Hannes højtid præget af en meget svær beslutning.

”Jeg var på besøg hos min mor, da Rasmus ringede. Han ville have, at jeg skulle komme hjem, for han havde noget vigtigt, vi skulle tale om.”

Hanne fortæller om hendes oplevelser i julen 2008. Den værste jul hun havde oplevet.

Sønnen ringede den 22. december og hun var straks klar over, at noget skidt var under opsejling. Da Hanne kommer hjem til rækkehuset, sad Rasmus sammen med tre andre knægte og hun bliver bekræftet i, at noget er helt galt.

”Rasmus spurgte, om han kunne låne fem tusinde kroner,” fortæller Hanne, ”men en anden af knægtene tog hurtigt over, og sagde, at hvis han ikke fik pengene, ville de angive Rasmus som en af røverne fra røveriet hos den lokale købmand.” Røveri med baseball-bats Dagen før havde den lokale købmand haft besøg af to røvere, der havde truet med baseball-bats. De havde fået mere end 15.000 kroner og alle i byen talte om, hvem der kunne have gjort det.

Da truslen om anmeldelsen kom, var hun i tvivl om Rasmus havde været med til røveriet, men det gik snart op for hende, at sønnen havde været med og nu ville en af de såkaldte gode venner bruge anledningen til at afpresse sig til flere penge.

”Jeg var slet ikke i tvivl og sagde straks nej. Han måtte jo være idiot, hvis han troede, at jeg ville gå med til det.” Da de tre knægte var smidt ud, snakkede Hanne og Rasmus om situationen.

Rasmus ville ikke være med til, at Hanne gik til politiet, men hun var aldrig i tvivl om, at sønnen måtte tage sin straf. Den næste uenighed kom, da Rasmus ikke ville have, at de øvrige blev anmeldt – Det ville give ham problemer.

En menneskelig betjent

Dagen efter, lille juleaften, ringede Hanne til en betjent, som hun kendte fra en anden sammenhæng. Han blev sat ind i situationen og var meget forstående: Betjenten var meget forståelig og sagde, at det var noget skidt dagen før juleaften.

Han foreslog, at Hanne og Rasmus kom til stationen 2. juledag. Den håndsrækning tog familien selvfølgelig i mod. Juledagene var præget af situationen og de ting, som alle vidste ville komme og timerne kom til at rumme både hygge og fortvivlelse.

Som aftalt meldte Rasmus sig til politiet den 2. juledag og blev selvfølgelig anholdt og sad på Vestre Fængsel i 7 dage. Her sad han i isolation og Hanne kunne derfor ikke komme i kontakt med ham. Lige inden nytår fik de lov at se hinanden i en time, men ellers kunne hun kun tænke på, hvordan han havde det. Særligt var nytårsaften meget svær:

”Det blev aldrig en rigtig fest for mig,” husker Hanne, ”for jeg tænkte hele tiden på, at han sad alene på Vestre Fængsel. Den nytårsaften glemmer jeg sent” 

Ungdomssanktion og tjeneruddannelse

Rasmus sad bagefter på en sikret institution og endte med at få en ungdomssanktion. Den er i dag udstået for længe siden og Rasmus er i dag i gang med at blive tjener.

I dag fortryder Hanne ikke noget som helst. ”Hvis det ikke var blevet anmeldt, kunne Rasmus måske have troet, at han kunne fortsætte med røverier uden problemer.” ”Jeg var en god mor, ved at få ham til at anmelde sig selv.”


Bemærkning: Alle navne og nogle omstændigheder er ændret for at beskytte sønnens identitet.

Se mere om opholdssted stationen, Opholdsstedet for unge under 18 - Klik her >> 

Se mere om opholdsstedet og hvad vi kan gøre for dig